top of page
Search

Kaip atpalaiduoti veidą dainavimo metu?



Tikėkite ar ne, tačiau įtampos galvoje ir veide dainininkams yra vienos pagrindinių kliūčių tobulėjimo kelyje. Su jomis susiduria kiekvienas besimokantis dainuoti atlikėjas. Šios įtampos atsiranda, kuomet dainininkas nežino kaip galima kitaip paimti aukštas, stiprias ar žemas natas išnaudojant rezonatorių darbą, ir perkelia visą ,,darbą'' šioms įtampoms. Jos, deja, nepadeda, tačiau dar labiau sukausto balsą ir tik apsunkina dainavimą. Išskirsime pagrindines veido sritis, kuriose ir atsiranda šios įtampos ir aptarsime kaip jas galime sąmoningai pašalinti.

1) Kaktos sritis.

Atkreipkite dėmesį, kai dainuojate, ar kaktos srityje atsiranda raukšlių. Tai nesunkiai galime padaryti atsistojus priešais veidrodį arba užsiklijavus popieriaus gabalėlį per vidurį tarp antakių. Dabar pabandykite padainuoti taip, kad popierėlis nepajudėtų ir nesusiglamžytų. Normalu daryti mimikas kai dainuojame ar kalbame. Tačiau pasiekimas būtų padainuoti be jų.

2) Akių sritis

Akių srities įtampa jaučiasi kaip spaudimas jose. Kai akys būna atpalaiduotos, tai prilygsta jausmui, kai pamatome seniai matytą draugą ir nustembame iš džiaugsmo. Akys tuomet būna plačios ir atviros. Ir jausmas būna tikrai žymiai geresnis. Dar kitas mano mėgstamas pavyzdys, kai įkvepiame gėlių kvapą, ir nustembame iš malonaus jų dvelksmo.

Akių srities atpalaidavimas padeda taip pat atpalaiduoti ir kaktos sritį- jos yra tiesiogiai susiję. Kai dainuojame patariu visuomet laikytis šio įsivaizdavimo, kurį ypač lengva atlikti sąmoningo kvėpavimo metu.

3) Apatinis žandikaulis

Viena sudėtingiausiai atpalaiduojamų sričių yra būtent ši. Čia geriausiai pradžioje pasidarbuoja veidrodis. Žandikaulio įtampa vizualiai pasireiškia atsikišimu į priekį. Tačiau jaučiamas labai aiškiai ir be atsikišimo. Paprastai galva pati kyla į viršų dainuojant aukštesnes natas. Taigi yra keli būdai šiai įtampai nuimti.

Pirmas būdas, koncentracija į aukštesnę poziciją, arba žiovulio. Pridedame du pirštus prie ausų kampučių šalia žandikaulio. Ir išsižiodami plačiai, pajaučiame kaip atsiranda duobutės. Tuomet įkvepiame giliai ir pabandome išgauti žiovulio garsą. Tokiu būdu garsas tampa atpalaiduotas ir neįtempiame žandikaulio. Šiuo principu bandome vadovautis dainuojant garsus į viršų.

Kitas būdas yra atkreipti dėmesį, ar galva nekyla į viršų. Dainuojant garsus aukštyn, žandikaulis dažnai įsitempia ir to pasekoje, bandydami kontroliuoti garsą, mes pakeliame galvą aukštyn. Deja, tai sudaro itin didelę įtampą gerklėje ir visame veide. Išvengiant šios įtampos, geras būdas yra galvą nuleisti šiektiek į apačią, ,,pakabinant'' žandikaulį. O dainuojant garsus į viršų, galime pasilenkti net su visa nugara į apačią link grindų, ir nukreipti dėmesį į veido viršutinę dalį.

4) Galvos įtampa

Kartu sudėjus visas veido įtampas, dažnai gali pradėti skaudėti net visą galvą, arba jaučiama įtampa jos viršuje, prie ausų ir plaukų augimo zonoje. Tokiu atveju, patartina yra atsargiai suimti visus plaukus abiem rankomis, ir juos truputį pakelti į viršų. Pajaučiant įsitempusius raumenis mes veikiame tuo pačiu principu. Juos įtempiame, o po to, galime ir lengviau atpalaiduoti, nes pajaučiame kad tos įtampos tikrai egzistuoja. Svarbu pajautus įtampą, jos neignoruoti. Tik tokiu būdu mes galime tobulėti ir atrasti skambesį kuris bus aukštesniame lygmenyje, mus džiugins ir dainavimas taps tikra emocine terapija :)

26 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page