top of page
Search

Maisto produktai, kurių neturėtų ir kuriuos turėtų valgyti dainininkas pasirodymo dieną.

David Leight - (New York'o Metropolitano Operos dainininkas) sakė, jog žinojimas ką valgyti prieš pasirodymą dažniausiai pasireiškia daugiau žinojimu ko nevalgyti. Iš tiesų yra labai nedaug maisto produktų, kurie išties gali padėti balso klostėms gražiau suskambėti. Iš pradžių pateiksime maisto produktus, kurių patartina vengti likus 3 valandoms iki pasirodymo:


1) PIENO PRODUKTAI

Pienas, jogurtas, sūris.. Deja šie produktai yra ilgiau virškinami ir organizmas tampa apkrautas. Prieš pasirodymą mums to tikrai nereikia. Ypač tiems, kuriems pasireiškia refliukso požymiai, šie pieno produktai dar gali paaštrinti skrandžio rūgšties išsiskyrimą, o tai nulemia ir deginimo jausmą gerklėje. Kitas nemalonus šalutinis poveikis- norėjimas atsikrenkšti. Išsiskyrusi gliukozė atlieka šį nemalonų vaidmenį gerklėje, kuris trukdo dainininkui sklandžiai kvėpuoti ir dainuoti.





2) PRIDĖTINIS CUKRUS


Kaip supratote iš pirmo punkto, cukrus nėra rekomenduojamas dainininkams. Geriau susilaikyti nuo spurgų, ledų, šokolado ir tt. Burnoje seilės vilgosi aplink cukrų, jį lėtai skaidydamos, o mes krenkščiame ir kankinamės bandydami atgauti normalią būseną dainavimo metu. Kitas faktorius- per greit gaunama energija. Norėdami gauti jos- natūraliai norisi užkąsti cukrinių runkelių, tačiau dainininkui emocinis stabilumas ypač svarbus prieš pasirodymą. Kai energijos nelieka greitai, tuomet sunku būna išjausti ir atlikti kūrinį pilnu pajėgumu ir šviežiomis mintimis.


3) KOFEINAS


Būtent šis veikia organizmą tarsi kempinė, sugerianti visą drėgmę. Žinoma, išsausina ir balso stygas..

Norint turėti gražų ir skambų balsą, būtina sąlyga yra skysčių palaikymas organizme. Tad gerti vandens turėtume apie du litrus per dieną, tačiau jeigu geriame kavą, nepamirškime jo išgerti dar daugiau. Aš pripratusi išgerti dvigubai daugiau. Santykis būtų toks: puodelis kavos- du puodeliai vandens. Kalbame apie juodą kavą, žinoma. Ir visgi, reiktų nepamiršti, jog kofeinas sukelia stresą organizme, todėl norint išlikti stabilioje emocinėje būklėje, jo geriau atsisakyti.


4) DEGINTI ALIEJUJE PRODUKTAI


Bet kas, kas ilgai buvo kepinamas ir deginamas aliejuje, turi panašų efektą kaip visi prieš tai išvardinti maisto produktai: Energijos pliūpsnis, sunkus virškinimas bei klijavimasis seilių su aliejumi. To mes nenorime prieš koncertą jokiu būdu!





5) ALKOHOLIS



Žinau, jog daugelis dainininkų mėgsta ,,nuraminti'' nervus ir ,,suvilgyti'' balso stygas prieš koncertą.. Tačiau iš tiesų alkoholis neatlieka tokios funkcijos. Kaip ir kofeinas, alkoholis tik sausina organizmą. Sunku nepaminėti, jog daugelyje maišytų alkoholinių gėrimų yra gausu cukraus. Taigi, šį malonumą geriau palikti po pasirodymo.









6) AŠTRUS MAISTAS


Išmėginta ir patikrinta. Kas gali būti blogiau, nei jausti nuolatinį deginimą gerklėje dainavimo metu? O per koncertą?









7) NIEKO IŠ VISO





Jūs tikrai nenorite patirti alkio prieš pasirodymą. Kalbantis skrandis, energijos stoka, o nuotaika nekokia.. Tad geriausias viduriukas yra būti pavalgiusiam tiek, kad dar liktų vietos, bet jaustume lengvumą skrandyje ir jokių trukdžių.





KĄ TURĖTUME VALGYTI KONCERTO DIENĄ?


Dabar kai išsiaiškinome, kokie maisto produktai veikia neigiamai dainininko pasirodymą, galime pasidžiaugti eile produktų, kurie gali tik padėti šią kupiną jaudulio dieną išgyventi ir atlikti išmoktas pamokas geriausioje savo fizinėje būklėje.


1) ŠVIEŽI VAISIAI



Galite drąsiai griebti obuolį ar apelsiną prieš pasirodymą. Švieži vaisiai turi savyje energizuojančių elementų kaip vitaminai, natūralus cukrus ir atstatantys organizmą elektrolitai, kurie neleidžia organizmui dehidratuoti ir veikia balso stygas teigiamai.




2) VIŠTIENA



Proteinas- vienas svarbiausių organizmo gydytojų. Jis suteikia organizmui energijos, virškinamas lengvai ir tolygiai, o balso stygų nesuklijuoja ir todėl dainavimas būna lengvas ir natūralus.







3) ŽUVIS



Kaip ir vištienoje, žuvyje yra gausu proteino ir ji lengvai virškinama. Patartina ją kepti savose sultyse orkaitėje arba troškinti. Tai sutaupo laiko, kurį galime išnaudoti daržovių garnyro paruošimui ir taip pat, išnaudojame mažiau riebalų. Rezultate- dar skanesnis ir sveikesnis balso stygoms variantas!



4) VITAMINAS A




Vitaminas A- yra būtinas odos ir gleivinių ląstelių susidarymui ir atsinaujinimui. Taip pat veikia kaip antioksidantas- apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų. Jis sustiprins ir padės atsinaujinti balso stygoms, todėl patartina suaugusiam dainininkui jo suvartoti 800 mikrogramų, vaikams- 700 mikrogramų per dieną.

Natūraliai jo randame žuvyje, kepenyse( jaučio, menkės), kiaušinio tryniuose, morkose, moliūguose, kopūstuose, špinatuose, pomidoruose, brokoliuose, fermentiniame sūryje, salotose, abrikosuose.


5) RIEŠUTAI



Jie yra puikus užkandis dainininkui, kurį galite drąsiai turėti po ranka. Žinoma, geriau rinktis nesūdytus ir be pridėtinių aštrių prieskonių. O kad atsiskleistų geriau jų naudingosios medžiagos, patartina juos užmerkti šiltame, kambario temperatūros vandenyje ir palaukti per naktį, kol šie suminkštės.



6) KAMBARIO TEMPERATŪROS VANDUO



Tai geriausia ką galite padaryti prieš lipdami į sceną. Būtent kambario temperatūros vanduo užtikrins balso klosčių sveiką darbą bei jų nepažeis, nesudirgins. Jau nekalbame apie tai, kad daug žmonių turi anginas, kurias dirgina šaltas vanduo ir taip išprovokuoja peršalimą ir kitas ligas. Patikrinau šį būdą pati, tad įsitikinau jo veiksmingumu ir naudojuosi daugiau nei 10 metų :)



Daugelis sako, kad, juk nesvarbu ką valgysime, jeigu nemokame dainuoti, tai joks maisto produktas nepadės. Žinoma, jie teisūs, iš dalies. Tačiau reikia atskirti, kad išmokti dainuoti yra vienas dalykas, o palaikyti balso stygų sveikatą- kitas. Kviečiu jus mokintis abiejų ir tokiu būdu tapti greičiau tokiais dainininkais, kokiais galite būti geriausioje savo versijoje!



17 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page